duurzame hotels nederland
Duurzame hotels

7 van de meest duurzame hotels ter wereld

Jullie vragen ons vaak: Wat zijn de meest duurzame hotels ter wereld? Als je namelijk je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, kun je beter duurzame hotels kiezen. Dan kun je net zo fijn ontspannen en relaxen op je vakantiebestemming, maar weet je dat je niet onnodig het klimaat en de omgeving belast.

Dat is reizen en nieuwe plekken ontdekken, maar met een duurzaam tintje.

Daarom geef ik hier mijn 7 favoriete duurzame hotels ter wereld.

whitepod hotel

Whitepod, Zwitserland

Het luxe eco duurzaam hotel Whitepod in de Zwitserse Alpen biedt een unieke en duurzame Alpenervaring. Gasten verblijven in luxe pods met een minimale impact op het milieu. De Whitepods zijn gemaakt van een zelfdragend frame om het gebruik van bouwmaterialen te minimaliseren. Elke pod wordt verwarmd met een eigen houtkachel, die draait op lokaal geproduceerd hout. LED-lampen verlichten de pod en de verlichting wordt ‘s nachts tot een minimum beperkt. Je drinkt lokaal bronwater, als vervanging van bronwater in flesjes. Het hotel gebruikt ook waterbesparende elementen op kranen en douches en timers op ketels.

hotel punta islita

Hotel Punta Islita, Costa Rica

Hotel Punta Islita is een luxe duurzaam hotel in Guanacaste, Costa Rica. Dit hotel heeft prijzen gewonnen voor zijn duurzaamheid. Het beschrijft zijn aanpak als planeetvriendelijk en mensenpositief. Het hotel richt zicht bijvoorbeeld op het instandhouden van wildlife, herbebossing en lokale werkgelegenheid. Het hotel stelt poëtisch op zijn website dat zijn zorgzame houding het beter in staat stelt om het milieu te beschermen, economische kansen te stimuleren en de culturele verschillen te vieren die het weefsel zijn van kleuren menselijke ervaring.

Mooier kunnen we het zelf niet verwoorden.

hotel jumeirrah vittaveli

Jumeirah Vittaveli, Maldiven

Het Jumeirah Vittaveli hotel in de Maldiven is recent bekroond met de Green Globe Certification (GGC) na een duurzaamheidsinspectie. Het luxe resort Jumeirah Vittaveli op de Malediven heeft verschillende groene stappen gezet in overeenstemming met zijn Corporate Responsibility-programma. De GGC heeft 349 strikte normen waaraan toeristenbedrijven moeten voldoen. De Jumeirah Vittaveli heeft een aantal duurzame maatregelen geïmplementeerd, waaronder het overschakelen op led-lampen en het installeren van een warmteterugwinningsysteem dat energie van generatoren kanaliseert en het gebruikt om het water te verwarmen. Het resort heeft ook het ‘Eco Pure’-systeem, dat zeewater behandelt om vers drinkwater te maken, en het bottelt zijn eigen water in gerecyclede glazen flessen, wat ongeveer 50.000 plastic flessen per jaar bespaart.

proximity hotel

Proximity Hotel, Verenigde Staten

Het Proximity Hotel in

is gebouwd om 40% minder energie en 30% minder water te gebruiken dan vergelijkbare hotels. Daarmee is het Proximity Hotel in Greensboro, North Carolina, een LEED Platinum ‘groen hotel’. Dit is de hoogst mogelijke beoordeling in het ‘Leadership in Energy and Environmental’ van de US Green Building Council. De 100 zonnepanelen op het dak, die het water verwarmen, behoren tot de meer dan 70 groene initiatieven van de Proximity hotel. De constructie is gemaakt van ultra-efficiënte materialen en heeft zelfs een innovatief systeem dat het netto energieverbruik in de lift vermindert door energie te hergebruiken.

Jean-michel cousteau resort

Jean-Michel Cousteau Resort, Fiji

Zoals je zou verwachten van een resort met een naam als ‘Cousteau’ – hij is een beroemde natuurbeschermer en ontdekkingsreiziger – heeft het Jean-Michel Cousteau Resort in Vanu Levu, Fiji, veel duurzame maatregelen genomen. De biologische tuin zit boordevol producten als kokos, ananas, mango en guave, allemaal verbouwd met behulp van duurzame landbouwpraktijken. Naast een educatief programma om jongere gasten te leren over de natuur en haar waarde, gebruikt het resort spaarlampen en hout uit gecertificeerde lokale bossen. Je zult ook nooit gekweekte vis op de menu’s vinden.

Hi hotel nice

Hi Hotel, Frankrijk

Hi Hotel in Nice aan de zuidkust van Frankrijk is Green Globe Certified, met duurzame maatregelen, waaronder het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten, gerecycled papier en biologisch voedsel. In de douches vind je Vegetal shampoo en douchegels zonder verpakking en er zijn zelfs fietsen beschikbaar voor milieuvriendelijke transportmogelijkheden wanneer je eropuit wilt gaan.

Campi ya kanzi hotel

Campi ya Kanzi, Kenia

Het milieuvriendelijke vakantiekamp Campi ya Kanzi in Mtito Andei, Kenia, heeft een lange lijst met maatregelen die nodig zijn om de impact op het milieu te verminderen. De suites en huisjes met tenten zijn gemaakt door lokale Maasai-mensen van bomen die uit zichzelf zijn gevallen en het hele kamp draait op zonne-energie. Een wateropvangsysteem slaat de weinige regen op die in het kamp valt, en gebruikt water wordt gefilterd en in vijvers gepompt om de lokale fauna te ondersteunen. Bij het koken wordt milieuvriendelijke houtskool gebruikt en afval wordt waar mogelijk gerecycled. Bovendien dragen bezoekers van het kamp een beschermingsvergoeding van $101 per dag bij, ter ondersteuning van een organisatie die de lokale bevolking betaalt om de leeuwen en luipaarden die hun vee bedreigen niet te doden.