backpacken
Duurzaam reizen

Duurzaam reizen op een klein budget

Wil je duurzaam reizen? Reizen is namelijk niet bepaald goed voor het milieu. Tenminste, op de manier zoals mensen tegenwoordig reizen.

Een retourvlucht Amsterdam – New York veroorzaakt bijvoorbeeld een vervuiling van 2 tot 3 ton kooldioxide per persoon. Dat is voor een gemiddelde Nederlander zo’n 10% van je jaarlijkse ecologische voetafdruk. Oei, kan dat ook minder?

Duurzaam reizen gaat verder dan je vlucht. Het gaat ook over wat je eet, wat je drinkt, verpakkingen, het effect op de natuur, dieren en mensen in de omgeving, leveranciers, ethiek, enzovoort.

Tegelijkertijd is het helemaal niet zo complex als je denkt om de impact van je reis op het milieu te verminderen. Het gaat vaak om het afwegen van verschillende alternatieven die je hebt. In sommige gevallen is duurzaam reizen zelfs goedkoper. En duurzaam reizen is sowieso altijd leuker, lekkerder en gezelliger.

duurzame reis azië

Duurzaam reizen tips

Beter reis je dus zo duurzaam mogelijk. Met de volgende 23 tips kun jij mooi duurzaam reizen, genieten en nieuwe plekken ontdekken. Deze tips passen helemaal in budget reizen, maar dan op een groene manier.

Ga niet

Tsja, deze tip ligt voor de hand. Wat betreft duurzaam reizen kun je beter niet te ver reizen. Hou het dus in de buurt of combineer meerdere reizen in één reis. Maak dus één keer een fantastische lange reis, in plaats van meerdere kleine reizen.

Reis licht

Het verplaatsen van het gewicht van je bagage kost ook energie. Lichte bagage is niet alleen makkelijker voor jezelf, maar bespaart ook energie voor de transporteur. De transporteur is de taxi, trein, bus en het vliegtuig.

En als je licht reist, pak je ook gemakkelijker duurzaam transport. Met slechts een lichte tas, pak je eerder een fiets of brommer. Als je zwaar bent bepakt, kies je juist eerder een taxi of auto.

Gebruik tweedehands reisspullen

Heb je een prachtige, lange reis gepland? Dan ben je misschien ook al op zoek naar reisspullen. Zoals een tas, koffer, waterfles, kleding, enzovoort.

Hier begint al het duurzaam reizen. Koop niet alles nieuw, maar koop de dingen die je nodig hebt bij voorkeur tweedehands.

En durf te investeren in kwaliteit. Een dure broek heeft betere kwaliteit en gaat veel langer mee dan een goedkope broek. Een dure broek kost meer, maar er zijn minder grondstoffen voor gebruikt dan voor het produceren van twee goedkope broeken die snel kapotgaan.

treinreis schotland

Reis niet eerste klas

Eerste klas reizen past sowieso niet echt in een budget reis. Toch is deze tip niet geheel misplaatst.

Vooral in goedkopere landen ben je eerder geneigd om voor een eerste klasticket te gaan in bijvoorbeeld een bus of trein. Maar een stoel in de eerste klas neemt veel meer ruimte in beslag.

Ook kan het zijn dat je veel punten hebt gespaard als frequente reiziger. De verleiding om deze punten in te wisselen voor extra bagage of een gratis update is verleidelijk, maar past niet in duurzaam reizen.

Recycle je eigen afval

Ook in het vliegtuig. Vliegtuigmaatschappijen en hotels zijn niet zo happig om zelf het afval te recyclen. Alles eindigt dus vaak in dezelfde afvalzak. Beter kun je het zelf recyclen.

Reis over land

Vliegreizen is namelijk slecht voor het milieu, maar de boot is ook geen schoon alternatief (behalve een zeilboot). Cruiseschepen zijn bijvoorbeeld minstens net zo vervuilend als het vliegtuig.

Je reist duurzamer over land, met de auto, bus of trein. Dan kan je direct genieten van het uitzicht.

Ga te voet of op de fiets

Reizen te voet en per fiets zijn natuurlijk de meest duurzame vormen van reizen.

Gebruik ov in plaats van taxi’s

Met name in goedkopere landen is het verleidelijk om een taxi te namen, want deze zijn erg betaalbaar. Maar het ov of de trein zijn natuurlijk veel beter voor het milieu.

Bovendien kun je vaak een ov-kaart kopen voor meerdere dagen, en daarmee is het ov ook een budget oplossing.

praten op het strand

Gebruik de deeleconomie

Deze is namelijk wijdverspreid en een perfecte manier van duurzaam reizen. Bijvoorbeeld rideshare met Uber of Lyft. Huren bij Airbnb. Fietsruil bij Spinlister. Een leenfiets via een lokaal deelcollectief. Zo ondersteun je lokale bewoners in de deeleconomie, terwijl de deeleconomie ook veel milieuvriendelijker is.

Compenseer je reis

Je kunt de CO2 die je reis uitstoot compenseren. Veel bedrijven bieden dit aan. Is dit een optie bij het boeken van je reis? Dan zou je hier altijd voor moeten gaan in je duurzame reis

Bijvoorbeeld de compensatieregelingen van KLM en Flixbus.

Blijf langer op dezelfde bestemming

Want jezelf verplaatsen is minder duurzaam. Maar natuurlijk ook: concentreer je op het echt ontdekken van één locatie, in plaats van de oppervlakkige Instagram hoogtepunten van meerdere locaties.

Slaap in een slaapzaal of in een kleine kamer

Hostels zijn ook vaak milieuvriendelijker dan hotels, omdat je veel faciliteiten deelt. Bijvoorbeeld een slaapzaal en keuken. Minder ruimte betekent minder gebruik van grondstoffen om de kamer te bouwen, te verwarmen en schoon te houden. Simple as that.

En hostels zijn gezelliger.

hostel stapelbed

Kies voor een duurzaam hostel of hotel

Wat doet het hotel of hostel voor duurzaamheid? Dit zijn vaak simpele maatregelen met een groot effect. Kies dus voor accommodaties die zich hiervoor inzetten.

Ga voor een homestay

Dit is overnachten bij gastgezinnen. Dit is niet alleen een geweldige ervaring. Het gastgezin maakt ook direct winst uit je uitgaven. Je geld gaat dus direct naar lokale bewoners.

Drink kraanwater

En koop vooral geen water uit kleine flesjes. Het plastic is super vervuilend.

Je kunt niet overal kraanwater drinken. Vaak zijn er dan wel filters. Koop dan een waterfles met een ingebouwde filter of kook het water voordat je het in je zelf meegenomen waterfles giet.

Eet lokaal en in het seizoen

Dat geeft niet alleen een betere ervaring, maar daarmee steun je ook direct de lokale economie.

Want het is helemaal niet duurzaam als het eten dat je eet ook een lange reis heeft moeten afleggen.

Gedraag je als thuis

Leef je thuis duurzaam? Dan hoef je op vakantie ook niet opeens lang te douchen, heel veel te eten en je niet-duurzaam te gedragen.

Steun duurzame reisorganisaties

Er zijn veel duurzame reisorganisaties en duurzame hotels. Steun deze! Want daarmee ondersteun je direct hun inzet voor het milieu en onze aarde.